B grubu vitaminleri suda çözünür vitamin ailesindendir. Sinir sisteminde, kas fonksiyonlarında ve enzimlerin çeşitli reaksiyonlarında görev alırlar. B grubu vitaminlerin eksikliği genellikle birlikte görüldüğü için genellikle kombine halde alınmaları tavsiye edilir.
Vitamin B1 (Tiamin): Sinir sistemi, kas fonksiyonları, çoklu enzim işlevleri, karbonhidrat metabolizması ve mide asidinin üretilmesi gibi vücutta pek çok fonksiyonu vardır. Eksikliği 14 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkar.
Vitamin B2 (Riboflavin): Suda çözünür bir vitamin olan riboflavin vücutta çeşitli koenzimlerin bileşenidir. Özellikle gıdalardan enerji elde edilmesine yardımcı olmaktadır.
Vitamin B3 (Niacinamide): Niasin ve niasinamid suda çözünür B kompleks vitaminlerdir. Canlı vücudunda niasin gıdalardan enerji elde edilmesinde ve doku solunumunda görev alır.
Vitamin B6 (Piridoksin): Suda çözünür vitamin ailesinden olan piridoksinin vücutta pek çok etkisi bulunmaktadır. Çoğu protein metabolizmasında yer alan 100’den fazla enzim reaksiyonunda görev almaktadır. B6 vitamini bilişsel fonksiyonların gelişiminde, metabolik reaksiyonlarda, immun fonksiyonlarda ve hemoglobin üretiminde de rol oynar.
Folik Asit(Vitamin B9): Amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Folik asidin vücutta deposu yoktur ve bağırsaktaki mikroorganizmalar tarafından sentez edilir. Vücutta görev yapabilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Folik asit yetersizliğinde kan yapımında azalma olmaktadır.
Vitamin B12(Kobalamin): B12 vitamini sağlıklı kan hücresi, beyin ve sinir sistemi sağlığı için gereklidir. Eksikliğinde anemi, mide/bağırsak problemleri ve kalıcı sinir hasarları gibi problemler ortaya çıkabilir. B12 vitamini DNA sentezinde rol alır. Bu nedenle hücre bölünmesinin yoğun olduğu dokular bu vitaminin eksikliğine çok hassastır. B12 eksikliği kan hücrelerinin yanı sıra sinir sistemi hücrelerini de önemli ölçüde etkilemektedir. B12 vitamini bitkisel gıdalarda bulunmadığından katı vejetaryenler bu vitaminin eksikliğini yaşarlar.
Biotin (Vitamin B7): Biotin bazı hayvanlar için büyüme etmeni olarak yumurta akında bulunmuştur. Biotin, vücudumuzda ince barsak bakterileri tarafından sentezlenir. Karbonhidrat metabolizmasında görev alır ve enerji oluşumuna katkı verir. Saç ve cilt sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir.
Pantotenik Asit(Vitamin B5): Koenzim A’nın öncül maddesi olan pantotenik asit, gıdalardan enerji elde edilmesinde görev alır. Pantotenik asidin bir diğer önemli fonksiyonu saç ve epitel yapısının normal fonksiyonlarını sürdürmedeki rolüdür. Pantotenik asidin alkol formu olan pantenolün cilt üzerinde nemlendirici fonksiyonları bulunmaktadır.
Pantotenik asit eksikliğinde keratinosit çoğalması ve farklılaşması baskılanmaktadır.
Inositol: Hemen hemen tüm canlılarda bulunan bir glikoz izomeri olan inositol, lesitin üretiminin artmasına yardımcı olur. Kolin ile birlikte arterlerde yağ birikimini önlemeye yardımcı olur.
Kolin: Metionin ve serin aminoasit yapılarını içeren kolin, parasempatik sinir sisteminin nörotransmitteri olan Asetil-kolinin öncül maddesidir. Yağların karaciğerden uzaklaştırılmasında önemli bir role sahiptir.
Kaynaklar:
- Ting SKS1, Earnest A2, Li H3, Hameed S4, Chang HM5, Chen CLH6, Tan EK7.B vitamins and cognition in subjects with small vessel disease: A Substudy of VITATOPS, a randomized, placebo-controlled trial.J Neurol Sci. 2017 Aug 15;379:124-126. doi: 10.1016/j.jns.2017.05.061. Epub 2017 May 30.
- Hankey GJ1, Eikelboom JW, Yi Q, Lees KR, Chen C, Xavier D, Navarro JC, Ranawaka UK, Uddin W, Ricci S, Gommans J, Schmidt R; VITATOPS trial study group.Antiplatelet therapy and the effects of B vitamins in patients with previous stroke or transient ischaemic attack: a post-hoc subanalysis of VITATOPS, a randomised, placebocontrolled trial.Lancet Neurol. 2012 Jun;11(6):512-20. doi: 10.1016/S1474-4422(12)70091-1. Epub 2012 May 2.
- Wang L1, Cui W2, Nan G1, Yu Y1.Meta-analysis reveals protective effects of vitamin B on stroke patients. Transl Neurosci. 2015 Aug 20;6(1):150-156. doi: 10.1515/tnsci-2015-0014. eCollection 2015.